6 Aralık 2016 Salı

Batı Trakya Keşfi : Kavala Gezisi



Yunanistan turları içerisinde çok popüler bir destinasyon olan ve yakınlığı ile özellikle yaz döneminde hafta sonları Balkanlar turu yapmak isteyen Türkiye'den gelen turistleri ağırlayan Kavala, geçmişi ve bugünüyle benzer kültüre sahip olduğumuz yerlerden biri. Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli merkezlerinden biri olan ve adı Mehmet Ali Paşa ile özdeşleşen Kavala şehri, tatil fırsatları arasında kendine has güzelliği olan bir kent olarak Yunanistan'ın görülecek şehirleri arasında yer alıyor.

Kavala'nın Tarihi Tam karşısında Thasos (Taşöz) Adası'nın bulunduğu Kavala, Neapolis Antik Kenti'nin devamı niteliğinde bir şehir. Türkiye’den yaklaşık 170 km uzaklıkta bulunan Kavala şehrinin tarihi, milattan önce 600’lü yıllara kadar uzanıyor. Taşöz'den göçen halkın Yeni Şehir (Neapolis) adını vererek kurdukları Kavala, 1387’den 1912 yılına kadar Osmanlı toprağı olarak kalmış. Yaklaşık 60 binlik nüfusu ile Batı Trakya’nın en büyük merkezlerinden biri olan Kavala'da günümüzde ise pek fazla Türk bulunmuyor. Taşöz'le birlikte Limnos, Kos, Samos, Rodos, Midilli gibi birçok adaya deniz yoluyla ulaşılabilen bir liman konumunda olan Kavala'ya yazın gidildiği takdirde birçok Yunan adasını rahatlıkla görmek mümkün.

Kavala Gezisi Kavala gezisi için başlangıç noktasını Kavala Kalesi olarak seçebilirsiniz. Panagia Tepesi’ne inşa edilen bir Bizans kalesi olan Kavala Kalesi, gerek tarihi geçmişi gerekse şehri tepeden gören manzarasıyla kentin önemli yapılarından. Kavala Kalesi'nden aşağı indikçe Kavala turlarının göz bebeği olan Panagia Bölgesi'ne gelmiş olacaksınız. Bu bölge Kavala'da görülecek en güzel sokaklara sahip eski bir yerleşim yeri. Eski evler, zanaatkarlar, arnavut kaldırımlı sokaklar Panagia Bölgesi'nde yer alıyor. Kale ve su kemerleri ile çevrili Kavala'yı gördüğünüzde, bu özelliği ile onu İstanbul'a benzetebilirsiniz. Özellikle şehrin ortasına kurulu Su Kemerleri'ni gördükten sonra İstanbul benzetmesinde haklı olduğunuzu kanıtlamış olacaksınız. Tıpkı İstanbul Saraçhane’deki Valens Kemeri veya Bozdoğan Kemeri olarak bilinen yapıları anımsatan bu kemerler, Kanuni Sultan Süleyman tarafından şehrin su ihtiyacını karşılaması için yaptırılmış. Kavala gezisinin ikinci durağı ise kentin tarihini anlamak ve geçmişine selam vermek için Kavala'nın merkezinde yer alan Arkeoloji Müzesi oluyor. Kavala'nın Osmanlı'ya dayanan geçmişi ile ilgili birçok bilgiyi bu müzede öğrenmek mümkün. Kentin, Osmanlı'ya dayanan geçmişini görebildiğimiz bir başka yer ise adı Kavala ile özdeşleşen Mehmet Ali Paşa’nın, nam-ı diğer Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın evi. Bu ev, Kavala'nın tepesinde yer alıyor ve hemen yakınında bir kilise bulunuyor.
Tarihi ve dini yapıları gezmeyi seviyorsanız bir sonraki durağınız Panagia Bölgesi'nden aşağı inince karşınıza çıkan Aziz Nikolai Kilisesi olsun. Şehrin girişinde yer alan Aziz Nikolai Kilisesi, Kavala'nın en etkileyici yapılarından biri. 1530 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından İbrahim Paşa adına yaptırılan bir cami olan Aziz Nikolai Kilisesi'nin içini mutlaka gezmelisiniz. Eğer Kavala turu yapmaya karar vermişseniz size tavsiyemiz Kavala turunuzu yaz aylarında yapmanız yönünde olur. Çünkü böylelikle bu kentin güzel sahillerinden ve denizinden faydalanabilirsiniz. Kavala'nın tertemiz bir denizi var ve yazın Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülkeden turisti ağırlıyor. Keza birçok adaya deniz yoluyla ulaşmak da yaz aylarında mümkün oluyor. Kavala gezisinde görülecek farklı bir nokta ise Yeni Şehir oluyor. Kavala'nın sahil kesimine denk gelen Yeni Şehir'de minik bir yat limanı ve güzel bir sahil şeridi bulunuyor. Buranın tadı da en çok yazın çıkıyor. Kavala gezisindeki en büyük pay şüphesiz Yunan mutfağının olur. Yunanistan'ın deniz ürünlerindeki başarısı seyahat edenlerce kabul görmüş bir gerçek. Kavala gezinizde de çoğunluğunu deniz ürünlerinin oluşturduğu yemek menüleri göreceksiniz. Pisi balığı, ızgara ahtapot, ve kalamar Kavala'da yenilecek muhteşem yemeklerin başında geliyor. Deniz ürünleri dışında yemek yemek isteyenler için önerimiz ise kabak kızartması ve musakka olacaktır. Kavala'nın en meşhur yemeği ise adeta bir marka haline gelmiş Kavala kurabiyesi. Fırın kültürü gelişmiş bir şehir olan Kavala'nın birçok yerinde Kavala kurabiyesi bulmak mümkün. Evet, hepsi de lezzetli. Yanına da Yunanistan'da milli içecek halini almış frappe içmeniz önerilir. Kavala gezinizi yazın değil de kışın yapmayı planlıyorsanız bunun için Noel zamanına denk gelen aralık ayını düşünebilirsiniz. Avrupa'nın diğer kentleri gibi büyük noel pazarları kurulmasa da Kavala merkezinde Kavala'ya özgü hediyelikler satan küçük dükkanlar kuruluyor. Yine merkezde kurulu olan açık hava buz pateni ise kış akşamlarında Kavala'da yapılacak en eğlenceli aktivitelerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder