8 Ekim 2014 Çarşamba

Aşkın halleri Almanya’dan yepyeni filmler ücretsiz (16-26 Ekim 2014)

16-26 Ekim 2014

İstanbul Modern Sinema, Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle altı yıldır düzenldiği Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisi, İstanbullu sinemaseverleri son dönem Alman sinemasının öne çıkan yapımlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Son bir yıl içerisinde uluslararası festivallerde ses getiren ve ödüller kazanan “aşk” temalı filmlerde seyirciler gerek insan ilişkileri çerçevesinde, gerekse sanata veya paraya duyulan aşk bağlamında, sevginin ve tutkunun farklı biçimlerini görme imkânını bulacaklar. Seçkide yer alan filmlerden bazıları Dominik Graf’ın “Âşık Kız Kardeşler”i (Die geliebten Schwestern), ilk gösterimi bu yıl Berlinale'de gerçekleşen ve hem Almanya'nın geçmişine hem de bireylerin kendi kişisel tarihleriyle ilişkisine bakan, eğlenceli komedi "Süperegolar" ve geçen yıl hem Montréal Film Festivali'nde hem de Alman Film Ödülleri'nde başrolündeki Jördis Triebel'e En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran Batı (Westen)
İstanbul Modern, Mecli-i Mebusan Cad., Liman İşletmeleri Sahası, Antrepo No. 4, Karaköy / İstanbul

Filmlere ücretsiz giriş için Goethe-Institut’tan giriş kartı alınması gerekmektedir. Lütfen giriş kartı için Goethe-Institut 3. katta kayıt yaptırın. (Yeniçarşı Cad. 32 34433 Beyoğlu – İstanbul)
Tüm filmler Almanca orijinal dilinde, Türkçe ve İngilizce altyazılı gösterilecektir.
+90 212 2492009

Karanlık Dünya
Yönetmen: Frauke Finsterwalder
Renkli 2013, 91'. Dil : Almanca
Oyuncular: Ronald Zehrfeld, Johannes Krisch, Sandra Hüller, Corinna Harfouch, Leonard Scheicher, Carla Juri

Almanya. Bilinmeyen bir zamanda, her sabah pırıl pırıl güneşin doğduğu, çocukların okul üniforması, polis memurlarının ayı kostümleri giydiği, pedikürcülerin yaşlı hanımlara bedava kurabiye ikram ettiği bir ülke. Ama görünürdeki bu güzelliğin arkasında uçurumlar uzak değildir.
Romantik bir çocuk olan Dominik, bir okul gezisi sırasında kız arkadaşı Natalie'nin en büyük düşmanı Maximilian'la öpüştüğünü görünce oradan kaçar. Yol kenarında Inga ve Georg Sandberg çiftine rastlar ve onların arabasına biner. Dominik'in bilmediği bir şey vardır: Bu çift, Maximilian'ın anne ve babasıdır. Alman sinemasının en başarılı kadın oyuncularından Sandra Hüller, Finsterworld'deki rolüyle 2014 En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Alman Film Ödülü'nün sahibi oldu.


Aşık Kız Kardeşler
Yönetmen: Dominik Graf  Renkli , 2014, 140' Dil: Almanca
Oyuncular : Hannah Herzsprung, Florian Stetter, Henriette Confurius, Claudia Messner, Ronald Zehrfeld

Rudolfstadt'ta 1788 yazı. Caroline von Beulwitz ve Charlotte von Lengefeld birbirine çok düşkün iki kız kardeştir. Her ikisi de aynı adama, yazar Friedrich Schiller'e aşık olduklarında da bu durum değişmez. Caroline mutsuz bir evlilik yürütmektedir ve Friedrich'de beklediği ve ihtiyacı olan aşkı bulur. Utangaç Charlotte de uzun zamandır bir eş bulup evlenme hayali kurmaktadır. Üçünün arasında üçlü bir aşk ilişkisi başlar. Schiller iki kız kardeşten de hoşlanmaktadır ve birini seçmek, diğerinden vazgeçmek istememektedir. Caroline'nin çapkın ve zeki tarzını beğenirken, Charlotte'nin evcil ve dengeli karakterini takdir etmektedir. Fakat bilinen kalıpların dışına taşan bu durum ne kadar sürebilir? İki kız kardeş arasındaki bağlar ne kadar güçlüdür? Aşık Kız Kardeşler, Almanya'nın Yabancı Dilde En İyi Film Oscar ödülü için aday adayı seçildi.

Az Pişmiş Aşk
Yönetmen: Jakob Lass  Renkli, 2013, 90' Dil: Almanca
Oyuncular: Lana Cooper, Franz Rogowski, Georg Ludwig-Grosse, Simone Düring

Lüks bir otel. Biftekler pişiriliyor, pastırma ruloları hazırlanıyor. Misafirlerin memnuniyeti her şeyden önemlidir. Clemens, bir masaj terapisti olarak otelin spa bölümünde yeni işe başlamıştır. Lara ise otelin mutfağında çalışmaktadır. Utangaç Clemens, kendine güveni tam bir genç kadın olan Lara’yı görür görmez onun çapkın ve coşkulu tarzından etkilenir. Aynı asansöre binerken birbirleriyle yakınlaşırlar ve oteldeki depolama odalarında ve personel alanlarında birlikte olurlar. Kendilerini bu yeni ilişkiye bırakmışken, Clemens'in sorumluluk duyguları işi bozar ve her şeyi tehlikeye atmaya başlar. Az Pişmiş Aşk, 2013 Münih Film Festivali'nde yönetmen, yapımcı, senaryo ve oyunculuk kategorilerinin tümünde Yeni Alman Sineması teşvik ödülünün sahibi oldu.

Batı
Yönetmen: Christian Schwochow Renkli, 2012/13, 102' Dil: Almanca
Oyuncular: Jördis Triebel, Tristan Goebel, Alexander Scheer, Jacky Ido, Anna Antonowicz

1978 yazı. Doktoralı kimyager Nelly Senff ve oğlu Alexej Doğu Berlin'i terk edip Batı Berlin'e yerleşirler. Nellly'nin bir Batı Alman'la yaptığı sahte bir evlilik bunu mümkün kılmıştır. Aynı zamanda oğlu Alexsej'in babası olan erkek arkadaşının ölümünün ardından Batı'da yeni bir hayata başlamak istemektedir. Ama kendilerini önce Doğu'dan kaçanların geçici olarak koyulduğu bir kampta bulurlar. Buradaki sorun sadece doldurulacak bitmez tükenmez formlarıyla Alman bürokrasisi değildir. Başta CIA olmak üzere gizli servisler de, Nelly'nin neden Doğu'yu terk ettiğini ve - ölü olduğu sanılan, ama bir ajan olduğu için iki taraf arasında kalmış olabileceği düşünülen erkek arkadaşı Wassilij ile ilgilenmektedir. Nelly kendisine bir gelecek kurmak için önce geçmişiyle ilgili soruları ortadan kaldırmak zorundadır. WESTEN/BATI, 2013 Montréal Film Festivali'nde FIPRESCI ödülünü kazandı. Jördis Driebel, 2014 En İyi Kadın Oyuncu dalında Alman Film Ödülü'nün sahibi oldu.
Batı, Limon Film/Limon Production işbirliğiyle gösterilmektedir.

Süperegolar
Yönetmen: Benjamin Heisenberg Renkli, 2014, 94' Dil: Almanca
Oyuncular: Georg Friedrich, André Wilms, John Keogh, Maria Hofstätter

Yanlış kişilere borçlanmak kısa sürede tatsız sonuçlara yol açabilir. Hayatını ara sıra değerli kitaplar satarak kazanan Nick Gutlicht'in de borçları yüzünden bir süre ortadan kaybolması gerekmektedir. Tesadüfler onu çok yaşlı ve çok tanınmış bir psikolog olan Curt Ledig'in evine götürür. Curt Ledig hem yaşa bağlı unutkanlıktan, hem gözündeki bir tikten, hem de patolojik düzeyde bir mutfak korkusundan mustarip olmasına rağmen, bütün gücüyle kızının yanına taşınma planlarına karşı koymaktadır. Nick, Curt'a göz kulak olması ve ona bakması için işe alınır. Son derece nev'i şahsına münhasır bu iki bireyci kişiliğin arasındaki bu beklenmedik ilişki, kısa sürede ilginç bir dinamizm kazanır. Curt, bu yeni ev arkadaşının çok ilginç bir araştırma objesi olduğuna karar verir ve onu kendisine sormadan kafasına göre bir terapiye sokar. Nick ise, Curt'un değerli kütüphanesinde borçlarını kapatmak için pek çok şans bulunduğu fikrine kapılmıştır.

Yamyamlar Zamanı
Yönetmen: Johannes Naber Renkli, 2014, 96 ' Dil: Almanca
Oyuncular: Sebastian Blomberg, Devid Striesow, Katharina Schüttler, Jaymes Butler

Kırık Camlar Parkı
Yönetmen: Bettina Blümner Renkli, 2013, 91' Dil: Almanca
Oyuncular: Jasna Fritzi Bauer, Ulrich Noethen, Vladimir Burlakov, Max Hegewald

Asta Rahatsız
Yönetmen: Max Linz Renkli, 2014, 84' Dil: Almanca
Oyuncular: Sarah Ralfs, Pushpendra Singh, Barbara Heynen, Hannelore Hoger, René Schappach

Zirvedeki Kız ya da Mesleki Deformasyon
Yönetmen: Tatjana Turanskyj Renkli, 2014, 94' Dil: Almanca, Ingilizce
Oyuncular: Julia Hummer, Simon Will, RP Kahl, Susanne Bredehöft
Bu film içeriği nedeniyle 18 yaşından küçük izleyiciler için uygun değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder