13 Ekim 2014 Pazartesi

Doğu Akdeniz’de Yeme-İçme Alışkanlıkları ve Gastronomi Gelenekleri (ücretsiz)

Doğu Akdeniz’de Yeme-İçme Alışkanlıkları ve Gastronomi Gelenekleri

Tarladan çarşıya, mutfağa ve sofraya... Söyleşiler, beslenme etrafında kurulan iktisadi ve kültürel ilişkiler ağını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede yapılacak olan konuşmalarda, buğday, yağ ve şarap gibi temel Akdeniz ürünlerinin ekonomide ve siyasal yaşamda, belirli bir mekân ve zamandaki –yani Balkanlar’da ve Küçük Asya’da, antik çağlardan geç Osmanlı dönemine kadar– üstlendikleri rol irdelenecektir.

Konunun uzmanları Doğu Akdeniz’de beslenme için temel olan ürünlerin, devlet mekanizmaları tarafından yönetilen pazar sistemleri aracılığıyla nasıl dağıtıldığı ve nasıl işletildiği gibi konuları tartışacak; merkezi hükümetin şiddetli toplumsal olayları engellemek için şehirlere ürün tedariki ve temel gıdaların fiyatları gibi konularda özenli davrandığına, ayrıca dinlerin dayattığı bazı yasaklara da değineceklerdir. Meslekler, geleneksel teknikler, endüstriyel mirasa dair bilgiler sunulacak, tarihin bir döneminde Doğu Akdeniz halklarının yeme alışkanlıkları ve gastronomi gelenekleri irdelenecektir.

Toplumların, devletlerin sınırlarının ötesinde, yemeğe ve beslenme tercihlerine dair disiplinlerarası bir tartışma... Bir kültürel unsur olarak beslenme konusuna çok katmanlı bir yaklaşım...
Yöneten: Evangelia Balta
İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye simültane tercüme yapılacaktır.
Giriş ücretsizdir
Adres: Sismanoglio Megaro, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Galatasaray-Beyoglu, Istanbul
İlk konuşma 21 Ekim 2014 saat 19.00
Program: http://www.mfa.gr/turkey/images/stories/konstantinoupoli/programme2014_2015(1).pdf



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder