17 Temmuz 2018 Salı

MOĞOL FETHİNDEN SONRA ANADOLU

MOĞOL FETHİNDEN SONRA ANADOLU

Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY) Tarih ve Mimari alanında yayımladığı Moğol Fethinden Sonra Anadolu’nun Yeniden İnşası: Rum Diyarında İslam Mimari, 1240-1330 adlı kitap raflardaki yerini aldı. Pomona Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde asistan Profesör Patricia Blessing’in kaleme aldığı kitap, Merve Özkılıç tarafından Türkçeye kazandırıldı. 1243’teki Moğol Fethi’nin ardından Anadolu’da İslami mimari alanında yaşanan gelişmeleri ele alan Anadolu’nun Yeniden İnşası, bu dönemde gerçekleşen karmaşık yönetim değişimlerinin, nüfus hareketlerinin ve kültürel dönüşümlerin mimariyi ne yönde etkilediğini okuyucuyla paylaşıyor.

Anadolu’nun Yeniden İnşası, Moğol istilasının ardından inşa edilen camilerin ibadet ve toplanma yeri, medreselerin İslam hukuku ve ilahiyat eğitimi merkezleri, kervansarayların ise tüccarlar ile seyyahlar açısından ticaret yollarını güvenli hale getirdiğini anlatıyor. Kitap, Patricia Blessing’in mimariyi çok katmanlı bir şekilde ele alarak yaptığı gözlemleri etkileyici bir biçimde sunuyor. Anıtlarda bulunan Arapça, Farsça ve Türkçe yazılı kaynaklardan ve tarihsel fotoğraflardan faydalanan Blessing, Ortaçağ Anadolu’su İslam mimarisinin karmaşıklığına ışık tutuyor.

Kitap, yeni banilerin ortaya çıktığı, zanaatkârların komşu bölgelere göç ettiği ve yerel malzemelerin belirli bölgelerin simgesi niteliğindeki tasarımları dönüştürdüğü dönemi yeni bir bakış açısıyla ele alıyor. Patricia Blessing, mimari, tarih ve dinin iç içe geçen anlatımlarından beslenerek, Ortaçağ Ortadoğu’sunun karmaşık yerel, bölgesel ve bölgelerarası sınır kültürü hakkında okuyucuya kapsamlı bir yaklaşım sunuyor.

Künye Bilgisi:

Moğol Fethinden Sonra Anadolu’nun Yeniden İnşası:

Rum Diyarında İslami Mimari, 1240-1330

Yazar: Patricia Blessing Çevirmen: Merve Özkılıç Fiyat (KDV Dâhil): 38 TL

Ana Kategori: Tarih, Mimari Ebat: 16,5 x 24 cm Sayfa Sayısı: 296

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder